Днес руският президент Владимир Путин ще събере на масата за преговори в

...
Днес руският президент Владимир Путин ще събере на масата за преговори в
Коментари Харесай

Путин събира лидерите на Азербайджан и Армения в Сочи

Днес руският президент Владимир Путин ще събере на масата за договаряния в Сочи президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян, посочи ИНтерфакс.
Прочетете още
Тристранната среща на върха ще бъде предшествана от обособени разговори между съветския президент и неговите азербайджански и арменски сътрудници, заяви пресслужбата на Кремъл.

" Планира се да се прегледа осъществяването на тристранните съглашения на водачите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 година, 11 януари и 26 ноември 2021 година, както и по-нататъшни стъпки за подсилване на стабилността и сигурността в Закавказието. Ще бъдат разисквани и въпроси, свързани с възобновяване и развиването на комерсиалните, икономическите и транспортните връзки ", се споделя в изказването.

Пашинян инициира изключителната среща на върха на ОДКБ предишния петък, с цел да разиска посредством видеоконферентна връзка " взаимни ограничения за подкрепяне на Армения "  след последното утежняване на ситуацията на армено-азербайджанската граница.

От няколко дни напрежението по границата сред Армения и Азербайджан ескалира. Ереван твърди, че Азербайджан е нападнал арменска територия. Действия се развиват и отвън Нагорни Карабах. В същото време и Армения, и Азербайджан настояват, че другата страна е отговорна за ескалацията, с цел да провали договарянията за ориста на противоречивата територия.

По време на срещата на държавните глави на страните от ОДКБ Путин увери, че " Русия прави всичко допустимо за нормализиране на арменско-азербайджанските връзки " и напомни, че " от антични времена Русия обичайно поддържа Армения в обезпечаването на сигурността на нейния народ ".

Путин изрази убеденост, че единствено поредното осъществяване на наредбите на взаимните изказвания на водачите на Русия, Армения и Азербайджан ще докара до сключването на кротичък контракт сред Баку и Ереван.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР